7 augusti 2011

Harissa




Harissa är en tunisisk chilipasta, som man träffar på i hela Nordafrika. Den används som smaksättning eller serveras till kött eller fisk separat, så att gästen själv kan bestämma kryddstyrkan. Den blir mycket het eftersom kärnor och mellanväggar från chilifrukten tas med. Harissa finns att köpa färdig i välsorterade livsmedelsaffärer eller saluhallar, på burk eller i tub, det senare är att föredra.

HARISSA
75 g chilipeppar, torkad, hel och röd

2 tsk korianderfrön

2 tsk spiskumminfrön

3 st vitlöksklyftor

0,5 tsk svartpeppar, grovmald

0,5 tsk salt

0,5 dl olivolja



Tillagning

1. Blötlägg chilipepparn i kallt vatten några timmar.

2. Stöt koriander och kumminfrön i mortel.

3. Kör avrunna hela chilifrukter med kärnor tillsammans med skalade vitlöksklyftor, koriander, spiskummin, peppar och salt tills det är grovhackat i mixer eller kryddkvarn. Häll i oljan och kör ytterligare 20-30 sekunder. Häll upp pastan i en liten glasburk, droppa på lite olja och skruva på locket.

Ett recept från Allt om mat

Inga kommentarer: